Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Acord pentru accelerarea exporturilor de cereale ucrainene prin România

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 august 2023 Etichete: , ,

În perioada următoare, autoritățile vor lua măsuri pentru creșterea capacității de tranzit prin România a cerealelor ucrainene, de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună, a anunțat vineri, 11 august, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. 

Întâlnirea extrem de importantă desfășurată la Galați pentru accelerarea exporturilor de cereale ucrainene, după ce Federația Rusă a decis să nu mai acordul de la Istanbul. La eveniment au participat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, viceprim-ministrul ucrainean, Oleksandr Kubrakov, coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien, reprezentanta DG Move (Comisia Europeană), Magda Kopczynska, și ministrul agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.

După mai multe ore de discuții, oficialii au decis creșterea capacității de tranzit a cerealelor ucrainene, de la 2 la 4 milioane tone.

„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina. Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute. A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane tone cât avem acum lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape 4 milioane de tone”, a afirmat Sorin Grindeanu, la finalul întrevederii.

La rândul său, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien, a vorbit despre necesitatea dublării capacității de transport.

„Suntem siguri că vom dubla această cantitate de cereale transportate. Acest progres vine că zeci de mii de oameni contribuie cu munca lor pentru ca cerealele ucrainene să ajungă pe piață. Vorbim aici de șoferi de camioane, marinari, lucrători din port, mecanici de tren. Asta înseamnă mai multe locuri de muncă, iar de aici va fi mai bine pentru România, mai bine pentru Republica Moldova, mai bine pentru Ucraina. Toate aceste persoane lucrează împreună pentru a transporta grâul către lume arată principiul că toți suntem împreună”, a subliniat oficialul american.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW