Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Acord de securitate bilateral între Ucraina și Belgia/ Ajutor militar de peste 900 de milioane de euro pentru Kiev

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 mai 2024 Etichete: , ,

Marți, la Bruxelles, Ucraina și Belgia au încheiat un acord bilateral de securitate pentru următorii zece ani, în cadrul căruia se prevede furnizarea către Kiev a 30 de avioane F-16, conform informațiilor furnizate de Reuters, AFP și dpa, citate de Agerpres.

Președintele ucraiean Volodimir Zelenski a semnat la Bruxelles acordul cu premierul Belgiei Alexander De Croo.

„Documentul include cel puţin 977 milioane de euro în ajutor militar belgian pentru Ucraina în acest an, precum şi angajamentul Belgiei de a furniza sprijin pe parcursul celor zece ani ai acordului”, a scris Zelenski într-o postare pe platforma socială X.

Acordul de securitate semnat marți la Bruxelles între Ucraina și Belgia specifică pentru prima dată că Ucraina va primi 30 de avioane F-16, primele fiind programate să ajungă anul acesta, a declarat președintele Zelenski. Anterior, ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, a anunțat că „vom semna imediat un acord care angajează Belgia să livreze 30 de F-16 până în 2028” pentru a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia, menționând că speră ca primele avioane să fie livrate până la sfârșitul anului.

Belgia face parte dintr-o „coaliție” alături de alte țări europene, precum Olanda și Danemarca, care intenționează să trimită avioane F-16 Ucrainei și să instruiască piloți ucraineni pentru aceste aeronave. Săptămâna trecută, Ministerul Apărării belgian a precizat că livrarea avioanelor depinde de doi factori: sosirea așteptată a avioanelor de luptă F-35, care vor înlocui flota de F-16, și disponibilitatea pieselor de schimb necesare pentru a repune în stare operațională avioanele F-16 belgiene aflate în prezent la sol pentru mentenanță.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW