Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


A doua firmă de la care instanţa a confiscat terenuri în dosarul „Ferma Băneasa”


Potrivit deciziei Curţii de Apel Braşov în dosarul „Ferma Băneasa”, judecătorii au decis confiscarea specială a mai multor terenuri. Astfel, pe lângă terenurile din Snagov înscrise pe firma Reciplia SRL despre care DNA susţine că este controlată de Remus Truică, în minuta intanţei mai apare o firmă, Mercure Commerce International SRL.

Potrivit datelor de la Registrul Comerţului,societatea a fost înfiinţată în august 2015, fiind administrată de Şerban Ana Maria Iulia, o tânără de 35 de ani.

„Dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri – terenul de 6534 m.p., Snagov, aflat în proprietatea scriptică a SC Mercure Commerce International SRL – terenul de 43459 m.p., înscris în Cartea funciară iniţială 7447 Snagov şi dezmembrat ulterior în 43 de parcele, aflat în proprietatea scriptică a Mercure Commerce International SRL – terenul de 28799 m.p., aflat în proprietatea scriptică a Mercure Commerce International SRL”, se arată în decizia instanţei.

Majorare de capital cu pădure

În 2015, octombrie, firma îşi majorează capitalul social de la 200 de lei la 1.044.000 de lei, reprezentând aportul în natură al societăţii Ilko Star reprezentând 7,37 ha de vegetaţie forestieră, fag şi stejar situate în extravilanul comunei Snagov Ilfov. O parte din cele 7 hectare a fost împărţă în loturi de câte 1000 de metri pătraţi, fiind evaluate în 2015 la 1.044.000 de lei de evaluatorul ANEVAR Valentin Silviu Caragea. Toate terenurile au fost cumpărate de la Reciplia SRL.
In 2018, Ilko Star intră în insolvenţă, administrator fiind aceeaşi Ana Maria Iulia Şerban, administratorul Mercure Commerce International.

Curtea de Apel Brașov, a decis, joi, condamnarea lui Remus Truică și a lui Paul de România în dosarul retrocedării frauduloase a Fermei Regale Băneasa.

Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar Paul al României la 3 ani cu suspendare.

Judecătorii au dispus menţinerea sechestrului pe mai multe terenuri care îi aparţin omului de afaceri Remus Truică şi confiscarea a 4 milioane de lei de la Paul al României.

Pe de altă parte, Dan Andronic, Beniamin Steinmetz, Tal Silberstein, Moshe Agavi, avocatul Robert Roșu, Lucian Mateescu și Marius Marcovici au fost achitați.

Decizia nu este definitivă.

Acuzațiile DNA

Dosarul în care sunt cercetați Remus Truică, Dan Andronic, Paul Philippe al României, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și Mosche Agavi, a fost trimis instanței în 2016, ancheta fiind realizată de DNA Brașov.

În cauză sunt vizați și avocatul Robert Roșu, fostul primar din Snagov, Apostol Mușat, precum şi alte şase persoane fizice şi firma SC Reciplia SRL.

„Acuzaţiile reţinute în sarcina inculpaţilor vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe”, spunea DNA la trimiterea în judecată.

Citeste si: Procurorul Eugen Stoina, achitat de ÎCCJ: Dosarul a fost instrumentat de SIIJ
Potrivit DNA, „grupul infracțional” ar fi fost constituit în 2006, de Remus Truică, Robert Roșu, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz. Scopul ar fi fost „dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici”.

Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011, spune DNA.

Prejudiciul total este estimat la 145.398.569 de euro.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *