Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Au fost confirmate cu PCR 16 cazuri de COVID în rândul elevilor cu rezultat pozitiv la testele de salivă

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 7 decembrie 2021

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat marți, 7 decembrie, că au fost confirmate cu teste PCR 16 rezultate pozitive pentru COVID-19, identificate în urma administrării testelor pe bază de salivă în școli. Așadar, 16 elevi au fost confirmați, până acum, cu COVID-19, după ce și rezultatele la testele pe bază de salivă au fost pozitive.

„La nivel naţional, până la această oră, au fost confirmate PCR un număr de 16 cazuri identificate pozitiv prin teste pe baza de salivă. Alte 22 de cazuri au fost infirmate prin teste PCR. Pentru restul testelor nu au fost încă raportate rezultatele”, a transmis ministrul, citat de News.ro.

Luni, 6 decembrie, în prima zi de testare, au fost raportate oficial 86 de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în rândul elevilor.

„Conform Ordinului comun, (elevul – n.red.) intră în izolare 14 zile dacă prezintă rezultatul unui test PCR care să fie pozitiv şi să confirme rezultatul pozitiv al testului de salivă. Vor aștepta înainte să îi retrimită pe copii la şcoală”, a declarat ministrul Educației, luni seară, la Antena3.

Elevii depistați pozitiv la testele de salivă sunt testați gratuit cu un test RT-PCR de către Direcțiile de Sănătate Publică.

„Atâta vreme cât suntem datori să asigurăm dreptul la educaţie, mai ales în paralel cu dreptul la sănătate, mai ales pentru tânăra educaţie, sunt convins că DSP, structuri care nu sunt în subordinea Ministerului Educaţiei, sunt responsabile şi vor testa cu prioritate”, a adăugat ministrul.

Context

Elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid continuă activitatea didactică în regim online şi poate relua cursurile cu prezenţă fizică doar după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Cei care nu prezintă acest rezultat vor relua cursurile cu prezenţă fizică abia după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obţinut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Ce se întâmplă după rezultatul pozitiv la un test pe bază de salivă, potrivit ordinului comun al Ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii care reglementează utilizarea acestor teste:

„a. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ vor realiza testarea preşcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucţiunea Ministerului Sănătăţii nr. CAZ/4216/19.11.2021 şi vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenţi la facultăţile de medicină, asistenţi medicali şi alte categorii de personal cu competenţe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;

b. persoanele responsabile din cadrul unităţii de învăţământ se vor informa corespunzător în ceea ce priveşte procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deşeuri medicale cu potenţial infecţios. În situaţia colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităţilor de învăţământ, acestea se vor arunca în coşuri de gunoi prevăzute cu capac şi pedală prevăzute cu sac de gunoi, şi vor fi colectate şi eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecţia corectă a mâinilor;

c. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învăţământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;

d. în cazul preşcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia de a comunica în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;

e. unitatea de învăţământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivăîn vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;

f. unitatea de învăţământ păstrează evidenţa preşcolarilor/elevilor testaţi pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW