Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Care sunt prioritățile Guvernului USR. Programul de guvernare al Cabinetului Cioloș

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 17 octombrie 2021

O serie de măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei de coronavirus și a crizei prețurilor la energie, decăpușarea companiilor de stat, înființarea DNA-ului pădurilor, susținerea parcursului european al Republicii Moldova, desființarea pensiilor speciale și Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) sunt câteva dintre prioritățile pe care USR le va prezenta în Parlament, alături de lista miniștrilor din Cabinetul condus de Dacian Cioloș. 

Reamintim că Dacian Cioloș, alături de echipa care ar urma să formeze noul Guvern USR, se va prezenta luni, 18 octombrie, în Parlament, pentru a încerca să convingă deputații și senatorii să-i acorde votul de învestitură.

Gestionarea pandemiei de coronavirus

Avem nevoie de curaj pentru a readuce epidemia sub control. Ezitările, triumfalismul gol, militarizarea campaniei de vaccinare, lipsa de asumare în a lupta cu fake-news-urile – toate au contribuit la un cocktail exploziv”, potrivit programului de guvernare propus de USR.

Printre măsurile pe termen scurt pentru a combate pandemia de COVID-19, ce ar urma să fie adoptate imediat, în cazul în care Guvernul condus de Dacian Cioloș va primi votul parlamentarilor, se regăsesc:

– Ajutor extern prin mecanismul european de protecție civilă și nu numai – „Solicitare asistență: personal medical, medicamente, preluare pacienți ATI; task force pentru combaterea informațiilor false

– Un plan de măsuri pentru limitarea transmiterii – certificat verde obligatoriu la evenimentele sociale; -activitățile neesențiale în spațiu public închis să fie limitate; -numărul de participanți la evenimentele în spațiu deschis să fie limitat; decalarea anului școlar; reluarea testării în școli; măsuri de restricție corelate cu rata de incidență și rata de vaccinare la nivelul localităților.

Pe termen mediu și lung se regăsesc următoarele propuneri:

Pact național pentru vaccinare, ce ar urma să cuprindă următoarele măsuri: –Certificat sanitar pentru angajații din sistemul public și privat care intră în contact cu publicul. În cazul în care angajații respectivi refuză, li se poate întrerupe/suspenda contractul de muncă; – implicarea societății civile în promovarea vaccinării; sancțiuni pentru medicii care răspândesc mesaje antivaccinare în spațiul public; plan de ridicare a restricțiilor de acces și circulație condiționat de rata de vaccinare a populației într-o localitate, pe lângă rata de incidență;

– Asigurarea accesului pacienților non-COVID la tratament; Decuplarea deciziilor legate de sănătatea publică de factorul politic; Creșterea accesului la testare; creșterea ponderii îngrijirii pacienților COVID în asistență medicală primară și ambulatorie, asigurarea finanțării corespunzătoare a spitalelor; suport psihologic pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienților COVID.

Criza prețurilor la energie

USR propune 4 măsuri urgente pentru reechilibrarea prețurilor la energie, printre care se regăsesc: reducerea TVA pentru energie electrică și gaze naturale de la 19% la 5%; Credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creșterea facturii la energie și gaze; exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic; subvenții temporare pentru CET-uri.

Promisiunile USR pentru Justiție

USR propune desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție în forma propusă de Guvernul în care se regăsea ministrul Justiției, Stelian Ion, și fără amendamentele adoptate de Camera Deputaților.

Printre măsurile propuse de Guvernul Cioloș se regăsesc:

– Reorganizarea Inspecției Judiciare în două inspecții judiciare distincte – una pentru procurori, una pentru judecători.

– Numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, făcute prin diminuarea factorului politic:

Avem în vedere creşterea rolului Secției pentru procurori din cadrul CSM în cadrul acestei proceduri, în conformitate cu recomandările GRECO. Având în vedere hotărârea CEDO în cauza Kovesi contra României, considerăm necesară reglementarea expresă a posibilității de contestare în instanță a actului de revocare a procurorilor de rang înalt

– Reforma Consiliului Superior al Magistraturii – schimbarea modalității de alegere a membrilor CSM, fiind necesară participarea la vot a tuturor judecătorilor și procurorilor.

De asemenea, avem în vedere modificarea regulilor referitoare la revocarea membrilor CSM astfel încât instituția revocării să nu fie doar un instrument iluzoriu, ci unul efectiv

– Digitalizarea sistemului judiciar

Ministerul Justiţiei va acţiona pentru realizarea upgrade-ului tehnologic pentru modernizarea infrastructurii IT din sistemul judiciar. La începutul anului 2022, estimăm adoptarea aceleiași soluții pentru dosarul electronic, la nivelul întregii țări

– Fără penali în funcții publice

Avem în vedere votarea textului susţinut de un milion de cetăţeni şi în Senat, după care urmează organizarea referendumului de schimbare a Constituţiei în primele trei luni după încetarea pandemiei de COVID-19

Desființarea pensiilor speciale

„Vom revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității, fără să existe categorii profesionale exceptate de la acest principiu. Măsuri de reducere a decalajului dintre vârsta medie efectivă de pensionare și vârsta nominală de pensionare pentru a încuraja vechimea în muncă.

Oprirea fenomenului pensiilor mai mari decât salariile aceleiași persoane. Eliminarea indemnizațiilor pentru limită de vârstă din Codul Administrativ (”pensiile speciale ale primarilor/CJ/vice”)”

Decăpușarea companiilor de stat

„Pregătirea companiilor pentru organizarea unor concursuri transparente de numire a consiliilor de administrație pentru mandate stabile și de durată în temeiul Ordonanței de Urgență nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice;

Eliminarea „administratorilor speciali” pentru privatizare, care de 20 de ani „pregătesc” companiile de stat pentru privatizare și sunt numiți în cadrul unei proceduri criticate în mod constant de către Comisia Europeană ca una dintre cele mai problematice elemente ale cadrului legal românesc privind companiile de stat, deoarece instituie un regim ce permite acordarea unor ajutoare de stat neautorizate și protejează companiile de stat de la plata obligațiilor lor bugetare”, se arată în programul de guvernare al USR.

DNA-ul pădurilor

„Anchetarea infracțiunilor grave de către DNA. Infracțiunile de mediu vor fi soluționate de procurori specializați pe astfel de probleme, cu concursul agenților judiciari detașați, pe baza studiilor efectuate de specialiști tehnici pe probleme de mediu.

Termen de implementare: trimiterea legii în Parlament până la sfârșitul anului 2021. Adoptare până în iulie 2022”, potrivit sursei citate.

Parcursul european al Republicii Moldova

„Crearea unui Fond pentru Democrație în Republica Moldova care să sprijine dezvoltarea societății civile și a presei libere. Acesta va permite canalizarea sprijinului pentru societatea civilă și pentru mass media și o utilizare transparentă și coerentă a resurselor pentru susținerea integrării europene.

Aceste fond va permite totodată și cofinanțarea proiectelor realizate de către Uniunea Europeană și alți parteneri internaționali în scopul consolidării democrației, susținerii societății civile și a presei libere, contribuind inclusiv la combaterea propagandei și a dezinformării”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW