Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Alegerile parlamentare din decembrie, sub semnul întrebării / Hotărârea de Guvern prin care s-a stabilit data scrutinului pică după intrarea în vigoare a legii prin care Parlamentul și-a dat dreptul de a stabili când votăm, potrivit unei motivări CCR

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 14 octombrie 2020 Etichete: , , , ,

Curtea Constituțională a stabilit că hotărârea de guvern prin care a fost consfințită data de 6 decembrie ca dată a alegerilor parlamentare rămâne în vigoare până când legea ce prevede ca Parlamentul să aleagă data alegerilor generale va fi promulgată. 

CCR a transmis motivarea deciziei de a respinge sesizarea Guvernului și a Președintelui cu privire la Legea ce privește unele măsuri pentru organizarea alegerilor parlamentare. Actul normativ stabilește ca Legislativul să fie cel care decide data alegerilor parlamentare.

Astfel, CCR susține că hotărârea de guvern prin care s-a stabilit data alegerilor parlamentare ca fiind 6 decembrie rămâne valabilă, până când legea în cauză va intra în vigoare.

Prin urmare, Hotărârea Guvernului nr.744/2020 privind stabilirea datei alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.816 din 4 septembrie 2020, deşi emisă cu respectarea legii în vigoare la data respectivă [art.6 alin.(2) din Legea nr.208/2015], îşi încetează de drept efectele în urma intrării în vigoare a legii criticate”, se arată în motivarea Curții.

Mai mult, CCR arată că Parlamentul va putea organiza alegeri generale într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului.

Mandatul actualilor parlamentari expiră pe 20 decembrie.

„Curtea constată că stabilirea datei alegerilor după expirarea mandatului Parlamentului se face prin lege organică, iar înainte de expirarea mandatului Parlamentului, prin lege ordinară. Astfel, dacă Parlamentul opta ca data stabilirii alegerilor parlamentare să fie hotărâtă prin lege ordinară, aceasta însemna că data antereferită trebuia să se plaseze în interiorul duratei de 4 ani a mandatului Camerelor, însă, prin art.1 alin.(1) din legea criticată, Parlamentul a optat pentru adoptarea unei legi organice de stabilire a datei alegerilor, ceea ce înseamnă că alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani a Camerelor”, potrivit CCR.

Klaus Iohannis are 10 zile la dispoziție pentru a promulga Legea sau pentru a o trimite înapoi în Parlament la reexaminare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW