Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Culturii trimite Corpul de Control la Teatrul Național/Ion Caramitru: Nu am a-mi reproşa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională şi nici materială

By Andreea Traicu , in Fara categorie , at 9 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Directorul Teatrului National, Ion Caramitru, acuză presiuni din partea Ministrului Culturii, Daniel Breaz, care a trimis Corpul de Control pentru a verifica modul în care sunt cheltuiți banii publici la cel mai mare teatru din România. Într-o scrisoare publică Ion Caramitru își susține afirmațiile potrivit cărora „situaţia culturii româneşti este în faliment la vedere, faliment care ţine de proasta gospodărire a întregului sistem financiar românesc”. Tocmai de aceea, la întâlnirea avută cu premierul Viorica Dăncilă a cerut demisia ministrului Culturii. 

„Acuzele curg torenţial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat. Numai că astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate şi faliment a Teatrului Naţional din Bucureşti şi a principalelor instituţii naţionale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, responsabil, de facto, de activitatea noastră. Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delaţiuni şi neadevăruri venite de la câţiva colegi lipsiţi de scrupule. Sunt pregătit şi pentru asta”, spune directorul Teatrului Naţional Bucureşti în scrisoarea deschisă.

Ion Caramitru spune că nu este pentru prima dată când la Teatrul Național se fac controale, situație normală, mai ales că, în fiecare an, modul în care sunt cheltuiși bani este verificat de Curtea de Conturi.

„În 2001, tot la iniţiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câştigat în instanţă, un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis «Mareşalu’». Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câştigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină. Între 2015 şi 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcţionar public, de binecunoscutul organism ANI. În 2017, dosarul a fost clasat”, precizează Ion Caramitru.

„Nu am a-mi reproşa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională şi nici materială. Trebuie să-mi reproşez încrederea în oameni şi naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul, ştie, că surprizele majore, dramatice şi uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viaţă şi în carieră. De-aici şi până la linşajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas. Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în faţa lumii, pentru a arăta unde mă doare şi ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism. Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit. Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea”.

Context:

La sfârşitul lunii iunie, ministrul Culturii, Daniel Breaz, a anunţat un control la Teatrul Naţional Bucureşti, pentru a vedea cum sunt cheltuiţi banii, precizând că instituţia are în 2019 un buget de 57 de milioane lei, iar salariile actorilor au fost aproape triplate. În 2018, bugetul TNB a fost de 53 de milioane de lei.

„Este vorba de o firmă care colaborează cu Teatrul Naţional, care are un anumit contract de prestări servicii cu Teatrul Naţional, o firmă care nu ştiu de ce, cândva, a fost semnat acest contract, când eu cred că Teatrul Naţional ar fi avut angajaţi care să desfăşoare asemenea activităţi. În al doilea rând, bugetul Teatrului Naţional din Bucureşti este mai mare cu aproape un milion de dolari faţă de anul trecut. Eu doar atât am cerut, şi domnului manager, să cheltuiască cu responsabilitate banii şi să se gândească de cinci ori atunci când semnează un contract dacă banii publici merită să fie risipiţi”, a declarat ministrul Breaz după întâlnirea de la Guvern.

Daniel Breaz vrea să verifice afirmațiile lansate în spațiul public potrivit cărora, după fiecare spectacol, 10% din încasări „trebuie să fie luate de anumite persoane”.

„Nu văd de ce Teatrul Naţional trebuie să vândă biletele la spectacole printr-o firmă privată. Am înţeles că sunt printre cele mai mari preţuri din ţară, dacă facem comparaţie cu alte teatre, cu Opera Naţională – care este pe profit -, şi nu înţeleg de ce actorii fac grevă, când salariile lor aproape că au fost triplate. Deci pentru mine sunt unele lucruri pe care nu le înţeleg. Eu doar am cerut ca cheltuirea banilor să fie făcută cu responsabilitate. Şi sincer, o să fac un control acolo, ştiu ce înseamnă un buget, ştiu cum trebuie să cheltuieşti banii publici, ştiu ce înseamnă bunul simţ şi o să fac un control acolo, să văd cum se cheltuie banii, şi toate aceste lucruri o să le fac publice”, a mai spus Breaz.

Managerii mai multor instituții de cultură din toată țara au avut săptămâna trecută o întâlnire la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă. Cu toții s-au plâns de bugetele insuficiente pe care sunt nevoiți să le gestioneze. Pentru că nu sunt bani, trebuie să recurgă la disponibilizări de personal sau să amâne unele spectacole. De la Teatrul Național vor fi dați afară 54 de colaboratori. Ion Caramitru a ceut atunci demisia ministrului Culturii şi a comparat anunţatul control la TNB cu Inchiziţia.

Foto: INQUAM PHOTOS

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW