Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ce măsuri ia CSM pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, după decretarea stării de urgență

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 17 martie 2020 Etichete: , , , ,

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va pune în aplicare mai multe măsuri de prevenție împotriva pandemiei de coronavirus, odată cu decretarea stării de urgență din România.

Măsurile luate de CSM

Conform CSM, pe toată durata stării de urgenţă, se aplică următoarele măsuri:

 –activitatea de judecată a instanţelor în materiile nonpenale este limitată strict la cauzele de urgenţă deosebită.

-în materiile nonpenale, colegiile de conducere ale curţilor de apel vor întocmi lista cauzelor de urgenţă deosebită, atât în situaţia cauzelor de competenţa lor, cât şi în cauzele de competenţa instanţelor care funcţionează în circumscripţia lor teritorială, după consultarea acestora, cu luarea în considerare a următoarelor tipuri de cauze:

  1. a) cele a căror suspendare ar fi de natură să cauzeze reclamantului o pagubă iminentă, însemnată şi care nu s-ar putea repara ori a cărei reparare ar fi dificilă în viitor;
  2. b) cele generate de aplicarea măsurilor prevăzute de Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, inclusiv cele referitoare la procedura achiziţiilor publice.

-lista întocmită va putea fi actualizată de către colegiile de conducere ale curţilor de apel, după împrejurări, în cazul în care intervin situații neprevăzute.

-colegiile de conducere ale curţilor de apel vor putea avea în vedere la întocmirea listeişi categorii de cauze care se judecă fără citarea părţilor.

-activitatea de judecată a instanţelor în materie penală vizează cauzele prevăzute la art. 43 din Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României.

-colegiile de conducere ale curţilor de apel, cu consultarea judecătorilor de supraveghere a privării de libertate, vor stabili cauzele de competenţa acestora care se soluţionează pe durata stării de urgenţă.

-se pot comunica şi hotărârile redactate în alte cauze decât cele de urgenţă deosebită.

-în materiile nonpenale nu se va întocmi încheiere de suspendare.

-în materie penală, lista cauzelor de urgenţă deosebită, apreciate ca atare de fiecare judecător de cameră preliminară, judecător de drepturi şi libertăţi sau complet de judecată, altele decât cele prevăzute în Decretul Președintelui României, care se judecă pe durata stării de urgenţă, se comunică de îndată preşedintelui instanţei pentru afişare pe portalul instanţelor, pe paginile proprii de internet şi pentru informarea barourilor de avocaţi şi a parchetelor.

-colegiile de conducere ale curţilor de apel comunică Consiliului Superior al Magistraturii, până la data de 20 martie 2020, hotărârile de colegiu adoptate în aplicarea art. 42 alin. (1) din Decretul nr. 195/2020 al Președintelui României, urmând ca Direcţia legislaţie, documentare şi contencios să realizeze centralizarea, analiza şi identificarea eventualelor cazuri de practică neunitară, sens în care se va întocmi o notă ce va fi înaintată președintelui Consiliului Superior al Magistraturii

Conform CSM, intrarea în vigoare a decretului pentru starea de urgență „nu împiedică pronunţarea hotărârii în cazurile în care s-a dispus amânarea pronunţării sau s-a stabilit un termen pentru pronunţare”.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW