Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Asociația Pro Infrastructură, critică la adresa ministrului Lucian Bode

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 februarie 2020 Etichete: , , ,

Asociația Pro Infrastructură (API), cea mai importantă organizație care se ocupă cu monitorizarea lucrărilor de infrastructură de transporturi din România a criticat activitatea ministrului transporturilor, Lucian Bode, pe care îl compară cu predecesorul său, Răzvan Cuc.

Potrivit unui comunicat API, transmis vineri, 21.02.2020, Lucian Bode continuă retorica conspiraționistă a predecesorului său, Răzvan Cuc, care s-a remarcat prin atacuri împotriva companiilor străine și acuze, niciodată susținute de probe, la adresa altor entități care ar împiedica dezvoltarea României.

”Problema de fond este mult mai gravă: vedem o retorică similară cu a predecesorului său de tristă amintire, Răzvan Cuc. De exemplu, domnul Bode a insinuat că licitațiile durează foarte mult deoarece unii constructori care nu ar avea interesul să participe pun bețe în roate, cerând clarificări și făcând contestații. Aceste formulări conspiraționiste nu au niciun fundament logic. Este absurd ca un antreprenor să cheltuiască bani doar pentru a întârzia un proiect, fără niciun beneficiu.”

API a criticat și modalitatea de pregătire a licitațiilor de către CNAIR, care, în opinia experților, are ca efect neprezentarea unor constructori și implicit la creșterea costurilor.

”Adevărul: documentațiile puse la dispoziție de CNAIR sunt EXECRABILE, pline de greșeli și inadvertențe, fiind necesare o mulțime de clarificări și modificări. Într-un final, mulți constructori se lasă păgubași și nu mai depun ofertă, dând impresia că nu au fost interesați.”

API a atras atenția și asupra datoriilor neachitate de către stat față de constructori, care duc la amânarea termenelor de finalizare ale lucrărilor.

”Tot Bode vorbește despre așa-zisul „performant stat român” care s-a achitat de toate responsabilitățile față de antreprenori, neexistând niciun leu datorie către aceștia. Îi amintim că există zeci de contracte la care stadiul fizic este mult înaintea plăților. Vorbim de sute de milioane de lei neachitate de CNAIR pentru lucrări executate. În schimb, nu am auzit nimic despre proiectele blocate de ani de zile din cauza instituțiilor implicate și a CNAIR: exproprierile nerealizate, relocările de utilități întârziate, autorizațiile de construire neemise, avizele și acordurile lipsă. Oare tot antreprenorii au complotat ca statul român să nu rezolve aceste probleme?”

 

Sursa foto Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW