Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Tăriceanu, despre acuzațiile de abuz în serviciu: Cred că este o neînțelegere din cauza unei abordări simpliste a legii/ Ce spune liderul ALDE despre eliminarea pensiilor speciale

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 30 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit joi seară despre dosarul penal în care este suspect de abuz în serviciu, susținând că procuratura nu este în măsură să înțeleagă care sunt mecanismele de funcționare a Parlamentului. „Cred că este o neînțelegere din cauza unei abordări simpliste a legii și a modului în care funcționează aceste instituții”, a spus liderul ALDE.

„Am fost ieri la Parchetul General, mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect într-un dosar penal. Este vorba despre o incompatibilitate a unui membru al Senatului care a fost decisă de ANI și Parchetul General consideră că eu sunt vinovat că nu l-am dat afară pe domnul senator. Aceste chestiuni legate de statul senatorilor sunt reglementate într-o lege care se completează cu prevederile regulamentului de funcționare ale Camerei și Senatului. Știu regulamentul bine de tot. Eu am zis că poate am avut o scăpare. Am luat toate actele care au fost făcute în acest dosar de Senat, am verificat și care sunt atribuțiile președintelui Senatului: el nu este șeful Senatului, nu are un rol executiv, dacă are o problemă cu un senator nu poate să îl dea afară”, a precizat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu: Procuratura nu este în măsură să înțeleagă care sunt modalitățile de funcționare ale Parlamentului

Acesta a explicat care sunt pașii pe care președintele Senatului îi urmează atunci când apare o situație de incompatibilitate:

„Se pune pe ordinea de zi a Biroului Permanent, am făcut-o, Biroul Permanent o trimite la comisia juridică, am făcut-o, Comisia Juridică trebuie să întocmească un raport, raportul se va duce la cunoștința plenului care votează. Toți acești pași i-am îndeplinit riguros. Există documente, mai mult de atât am făcut și declarații publice la momentul acela.

Părerea mea este că procuratura nu este în măsură să înțeleagă care sunt mecanismele de funcționare ale Parlamentului. Dacă sunt si alte considerente nu știu. Am cerut dosarul sa îl studiez. Voi pregăti anumite documente”, a mai spus Tăriceanu.

Liderul ALDE, despre situația ministrului Sănătății: Este o problemă de ordin moral

Liderul ALDE a vorbit și despre acuzațiile care îi sunt aduse ministrului Sănătății, spunând că problema este una de ordin moral, fiindcă „în momentul în care tu ca ministru începi să reglementezi pentru mediul privat în care lucrezi, sigur ridici niște semne de întrebare”.

„S-ar putea ca ANI să aibă dreptate. Pentru că ANI este instituția care trebuie să judece astfel de cazuri și dacă răspunsul este unul care îi permite ministrului să-i activeze în privat, probabil lucrurile sunt în regulă. Cred că cei care ocupă funcții publice, e foarte bine că-și mențin o legătură  cu viața reală. Dacă nu este o incompatibilitate legală, cred că este o problemă de ordin moral. În momentul în care tu ca ministru începi să reglementezi pentru mediul privat în care lucrezi, sigur se ridică niște semne de întrebare.

Ca un om politic să-și poată îndeplinească cu succes mandatul, el trebuie să îndeplinească mai multe calități. Actualul ministru nu are experiență în spațiul public și nici experiență managerială. Faptul că greșește cu această chestiune, cred că lipsa de experiență în sectorul public și în relația cu cetățenii ar trebui să fie un semnal de alarmă și pentru el”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu la TVR1.

Tăriceanu: Guvernul Orban nu s-a mișcat încet. S-a mișcat repede pe multe lucruri

Întrebat cum vede parcursul Guvernului Orban de la învestire și până în prezent, Tăriceanu a răspuns:

„Să știți că nu s-au mișcat încet. S-au mișcat repede pe multe lucruri. Problema este dacă s-au mișcat bine sau nu. Modalitatea de asumare a răspunderii este un mijloc excepțional pe care guvernul îl poate utiliza. Problema asumării răspunderii este că premierul vine cu un proiect de lege și spune ori îl adoptam ori depuneți moțiune de cenzură. Guvernul și premierul a făcut un gest politic extrem. A aruncat mănușa opoziției. În ochi, nu oricum. (..) Nu îmi pare rău ca le am dat votul pentru că pe proiectul de lege cu votul în doua tururi, noi am spus că suntem în favoarea schimbării modalității de alegere a primarilor. Nu pentru că e mai democratic, dar capătă o altă reprezentativitate. Dar eu nu sunt de acord cu aceasta practică pentru că eu sunt un adept intratabil al parlamentarismului. Parlamentul este singura instituție democratică dintr-o țară.

Dacă vrem să nu ne amăgim că trăim într-o democrație, dar să fie altceva, trebuie sa respectam instituția Parlamentului și să o lăsăm să își joace pe deplin rolul”, a mai precizat Călin Popescu Tăriceanu.

ALDE nu va vota moțiunea de cenzură

Întrebat dacă ALDE va vota moțiunea de cenzură, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns:

„Nu vom vota moțiunea pentru că suntem în favoarea trecerii la sistemului de vot în două tururi de scrutin. Nu suntem de acord cu modalitatea de a-și asuma răspunderea pe acest proiect. E o dilemă din care nu putem să ieșim, pentru că evident căderea Guvernului reprezintă implicit și căderea legii. (…)”, a mai explicat liderul ALDE.

Cât despre problemele generate de adoptarea proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale magistraților, Tăriceanu susține că există anumite inegalități care trebuie corectat, însă nu „în acest fel pompieristic”.

„Eu am susținut necesitatea ca acest proiect să fie dezbătut în Parlament. Dar nu așa, în două zile. Problema este a unei inegalități sociale. Trebuie corectate aceste inegalități. Ne batem joc de noi. Asta trebuie înțeles, în așa fel pompieristic de a încerca de a rezolva o problemă care este reală. Există o inegalitate. Dar nu așa”, a mai spus Tăriceanu.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW