Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


NATO, despre cazul Geoană: „Toţi angajaţii NATO trebuie să obţină o autorizaţie de securitate de la autorităţile lor naţionale pentru a-şi putea prelua atribuţiile în cadrul organizaţiei, iar dl. Geoană a făcut acest lucru”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2024 Etichete: , ,

Mircea Geoană a ocupat funcţia de secretar general adjunct al NATO după ce a obținut, conform procedurilor, o autorizaţie de securitate din partea autorităților naţionale, a transmis vineri un oficial NATO, la solicitarea News.ro. Această precizare vine în contextul în care Geoană, actual candidat la președinția României, se află în mijlocul unui scandal declanșat de o investigație a unei organizații media internaționale, care arată că un colaborator apropiat al său ar fi avut legături de afaceri cu un oligarh rus controversat.

„Domnul Geoană a deținut funcția de secretar general adjunct al NATO din octombrie 2019 până în septembrie 2024. Toți angajații NATO trebuie să obțină o autorizație de securitate emisă de autoritățile naționale înainte de a-și prelua atribuțiile, iar domnul Geoană a respectat această procedură”, a declarat oficialul NATO pentru News.ro.

News.ro a contactat Alianța pentru a întreba dacă, în momentul numirii lui Mircea Geoană în 2019, au fost efectuate verificări privind posibile legături cu Moscova, având în vedere responsabilitățile sale privind relațiile NATO-Rusia. „Pe durata mandatului său, domnul Geoană a susținut ferm Alianța transatlantică și a apărat valorile democratice ale NATO”, a subliniat oficialul în răspunsul oferit.

Recent, Geoană, care și-a dat demisia de la NATO pentru a candida la președinție, a fost implicat într-o controversă în urma unei anchete realizate de The Organized Crime and Corruption Reporting Project. Investigația a dezvăluit că Rareș Mănescu, coordonator al campaniei lui Geoană, ar fi fost asociat cu Aleksei Kozlov, un om de afaceri rus și propagandist al Kremlinului, care a vizitat Crimeea de peste 10 ori după anexarea din 2014.

Jurnaliștii au descoperit că Mănescu ar fi fondat o companie împreună cu Kozlov în timp ce Geoană încă îndeplinea funcția de adjunct al NATO. Ancheta a scos la iveală legături care duc până la un mercenar rus implicat în conflictul din Donbas. Se mai susține că Kozlov ar fi folosit o identitate falsă pentru a sprijini cauza Rusiei.

Joi, Mircea Geoană a anunțat că a solicitat autorităților române și structurilor aliate să investigheze aceste acuzații, pe care le consideră parte dintr-o „operațiune de kompromat” orchestrată după „manualul FSB”.

News.ro a contactat NATO pentru a clarifica dacă Geoană a cerut sprijinul Alianței în acest context și dacă au fost efectuate verificări privind legăturile sale cu Rusia în momentul numirii sale în funcția de secretar general adjunct în 2019.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW