Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


OMV Petrom a anunțat începerea lucrărilor la structura-suport a platformei de producție în cadrul proiectului Neptun Deep

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 2 octombrie 2024

OMV Petrom a anunțat joi începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție („jacket”) în cadrul proiectului Neptun Deep. Termenul pentru începerea extracției de gaze naturale din Marea Neagră este anul 2027.

Execuția acesteia este parte a contractului încheiat cu Saipem și se realizează la șantierul din Arbatax, Sardinia. În prima parte a acestui an a început construcția pentru suprastructură platformei de producție, la șantierul Saipem din Karimun, Indonezia.

„Împreună cu partenerii noștri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmați de progresele pe care le facem, pentru că acest proiect va contribui la siguranță aprovizionării cu energie pentru noi toți. Neptun Deep este un proiect unic pentru România, care mobilizează investiții de până la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunăstarea economică a țării”, a transmis Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Construcția platformei de producție Neptun Alpha avansează conform graficului, pe două șantiere Saipem, aflate în Indonezia și Italia.  Ne așteptăm să o instalăm în 2026, urmând că ulterior să aibă loc conectarea, punerea în funcțiune și integrarea sistemelor de producție și a conductelor subacvatice. Cu aceste activități suntem în grafic pentru începerea producției de gaze naturale în 2027”, a precizat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare și Producție.

În cadrul contractului pentru Neptun Deep, Saipem va execută lucrări de proiectare, achiziții, construcție, instalare și punere în funcțiune (EPCIC). Structura-suport („jacket”) este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat în Marea Neagra. Această va avea o înălțime de aproximativ 140 de metri, o baza de circa 40 de metri pătrați și va cântări peste 7,000 de tone. Pe această structura va fi montată partea superioară a platformei.

Platforma Neptun Alpha va fi instalată în zona de apă cu adâncimea de ~100 de metri și face parte din infrastructură necesară pentru producția zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud. Infrastructură productivă mai include 10 sonde, trei sisteme submarine de producție și rețeaua de conducte colectoare asociate, conducta principala de gaze către țărm (~160 km) și stația de măsurare a gazelor la Tuzla.

Aproximativ 100 miliarde metri cubi de gaze naturale ar urma să fie extrase

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 metri. Pe durata exploatării, se estimează că Neptun Deep va furniza un volum total de circa 100 miliarde metri cubi de gaze naturale. Producția estimată este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a circa 4,3 milioane de gospodării multiplicată de aproximativ 30 de ori. România ar deveni astfel cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană.

Drepturile de explorare, exploatare și producție pentru perimetrul Neptun Deep sunt deținute  de OMV Petrom și Romgaz, fiecare cu o participație de 50%. OMV Petrom este operator în cadrul proiectului.

În decembrie 2022, titularii OMV Petrom și Romgaz au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale declarația de descoperire comercială privind zăcămintele Domino și Pelican Sud. În martie 2023, OMV Petrom și Romgaz au semnat cu Transgaz contractul de transport pentru gazele naturale din Marea Neagră. În iunie 2023, OMV Petrom și Romgaz au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud.

Primii metri cubi de gaze naturale urmează să fie extrași și livrați în rețeaua națională în 2027, conform planului anunțat de cele două companii.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW