Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi supusă la vot în Consiliul JAI

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2024

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu ministrul de interne al Ungariei, Pintér Sándor, urmează să propună Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii, pe 10 octombrie, aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Anunțul a fost făcut de Yordanka Chobanova, șefa reprezentanței Comisiei Europene în Bulgaria

Controalele la frontierele aeriene și maritime au fost ridicate pentru Bulgaria și România, începând cu data de 31 martie, însă controalele la frontierele terestre au rămas în vigoare din cauza opoziției afișată de Austria. În contextul în care în această săptămână urmează să se desfășoare alegeri parlamentare în Austria, oficialii de la Viena au rămas impasibili în declarațiile publice, însă în spatele ușilor închise se poartă negocieri intense. Subiectul ar urma să fie dezbătut la următoarea reuniune a Consiliului JAI, programată să se desfășoare în perioada 10-11 octombrie.

„Pe 10 octombrie, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, împreună cu ministrul de interne al Ungariei, urmează să propună Consiliului Uniunii Europene desființarea controalelor la frontierele terestre”, a declarat luni Yordanka Chobanova, conform Euractiv.com.

Iohannis: „Există șanse”

Întrebat miercuri despre șansele pe care le are România să adere la Spațiul Schengen, președintele Klaus Iohannis s-a arătat moderat-optimist.

„Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas. Este extrem de important să se continue toate demersurile legate de finalizarea parcursului Schengen pentru România. Şi să ştiţi că s-a lucrat tot timpul foarte intens pentru acest obiectiv. Nu pot să spun că există garanţii, dar există şanse destul de bune ca încă în acest an să facem următorul pas. Dar, până atunci, mai este nevoie de foarte multe discuţii şi de foarte multe negocieri”, a declarat Klaus Iohannis

Ce înseamnă spațiul Schengen

Spaţiul Schengen de liberă circulaţie al Europei este una dintre cele mai mari realizări ale sale şi una dintre cele mai preţuite de cetăţenii UE. Ceea ce a început ca un proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg – s-a extins treptat, de-a lungul a şapte etape de extindere, pentru a deveni ceea ce este astăzi cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume.

Beneficiile eliminării frontierelor interne rămân la fel de convingătoare şi astăzi ca şi în 1985, consideră Comisia Europeană.

Spaţiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Conform tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, atunci când sunt pregătite, membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. Acesta este atât un drept, cât şi o obligaţie.

În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 27 de state şi se întinde pe o suprafaţă de 4 milioane kilometri pătraţi, cu o populaţie de aproape 420 milioane de persoane.

Cu România şi Bulgaria, spaţiul Schengen va creşte la 4,5 milioane de kilometri pătraţi, cu o populaţie de 450 milioane de locuitori, menţionează comunicatul executivului european.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW