Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Suedia, avertisment privind Rusia: Navele Moscovei vor provoca o catastrofă de mediu în Marea Baltică

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 18 aprilie 2024 Etichete: , , , ,

Ministrul suedez de externe a avertizat că Rusia pare să fie dispusă să producă „ravagii de mediu” prin navigarea petrolierelor neadecvate prin Marea Baltică, încălcând regulile maritime, în timpul primei sale vizite la Londra de la aderarea Suediei la NATO.

Într-un interviu acordat pentru The Guardian în timpul acestei vizite istorice, Tobias Billstrom a solicitat stabilirea unor noi reguli și mecanisme de aplicare pentru a preveni riscul ca flota învechită și nesigură a Rusiei să provoace o catastrofă ecologică. Aproximativ jumătate din petrolul rusesc transportat pe mare traversează Marea Baltică și apele daneze, deseori sub pavilioane fantomă și profitând de zonele internaționale pentru a încerca să evite controlul. Această flotă aduce venituri considerabile pentru aparatul militar rus, eludând sancțiunile occidentale, a mai explicat oficialul suedez.

Suedia transmite un semnal de alarmă privind navele folosite de Rusia

Flota rusă aduce încasări considerabile pentru industria militară a Rusiei, evitând sancțiunile occidentale, au adăugat sursele. Miniștrii de externe din Țările Baltice s-au reunit într-o întâlnire strategică pe insula Gotland acum două săptămâni pentru a discuta despre modul de a aborda prezența flotei ruse în regiune.

„Toți vom fi afectați dacă ar exista o problemă majoră care decurge dintr-o coliziune sau o scurgere de ulei de la una dintre aceste nave, care, de asemenea, în multe cazuri nu sunt în stare bună pentru navigație”, a spus Billstrom.

„Faptul că transportă petrol, care alimentează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, este suficient de rău. Dar și mai rău este faptul că Rusiei nu-i pasă deloc, aparent, de faptul că aceste nave ar putea provoca ravagii majore de mediu în mări, și în Marea Baltică situația este oricum delicată”, a spus Billtrom.

El a subliniat că fiecare stat membru al Organizației Maritime Internaționale (IMO) este obligat să respecte regulile și reglementările acesteia și are dreptul să solicite căpitanului unei nave considerate nepotrivite pentru navigație să ia măsuri corective înainte de a părăsi portul.

Cu toate acestea, unele state nordice sunt preocupate de posibila reacție a Rusiei în caz de intervenție, deoarece acest lucru ar putea întări convingerea Moscovei că Marea Baltică devine un „lac NATO”, unde accesul Rusiei este restricționat. Legislația internațională permite opriri ale navelor în cazul în care se consideră că au pavilioane inadecvate, dar unele aspecte ale legii sunt neclare, iar Billstrom a avertizat că membrii NATO ar putea fi percepuți de Kremlin ca fiind similari rebelilor Houthi din Marea Roșie, care sfidează libertatea de navigație.

În contextul unui an electoral în SUA, există îngrijorări legate de posibila penurie de petrol și impactul acesteia asupra prețurilor la pompă. Aderarea Suediei și Finlandei la NATO a modificat dramatic situația strategică din Marea Baltică, lăsând Rusia ca singura țară cu coastă baltică care nu face parte din alianța militară. Suedia a început deja să-și consolideze prezența pe insula strategică Gotland.

Fiind implicată în acțiuni alături de NATO în Libia și Afganistan, Suedia deține capacități submarine și cibernetice semnificative pentru alianță, precum și o capacitate de apărare civilă invidiată în Europa. Fostul ministru al forțelor armate din Marea Britanie, James Heappey, a afirmat că a folosit manualul suedez de apărare civilă ca model pentru Marea Britanie. Billstrom a subliniat că aderarea la NATO a făcut ca Suedia să se simtă „acasă” și a menționat că istoria a demonstrat că Rusia schimbă comportamentul doar atunci când este învinsă în război.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW