Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


ÎCCJ începe judecata pe fond în dosarul de corupție al fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 18 ianuarie 2024 Etichete: ,

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) începe judecata pe fond în dosarul fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, acuzat de corupție de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Timișoara într-un dosar privind trucarea unor concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii. Un complet de judecată al instanței supreme a respins joi, 18 ianuarie, contestația fostului ministru la decizia magistratului de cameră preliminară. Decizia instanței este definitivă. 

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Sandu Aurel, Răducan Andrei Cristian, Chesnoiu Adrian Ionuţ, Corobea Mihai-Cosmin, Pârv Mihai şi Lăscaie Cătălin Ionuţ împotriva încheierii nr. 177/29.03.2023, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 2653/1/2022/a1. Obligă contestatorii-inculpaţi la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat”, se arată în minuta instanței.

Chesnoiu a fost trimis în judecată de DNA la 7 decembrie 2022, după ce ar fi fraudat mai multe concursuri de angajare. Pe lângă fostul ministru, în dosar au mai fost trimise în judecată 5 persoane, trei dintre ele fiind foști funcționari în Ministerul Agriculturii (Andrei Răducan, Aurel Sandu și Mihai Corobea), un fost director executiv la Direcția pentru Agricultură Arad ( Mihai Pârv) și Cătălin Lăscaie, vicepreședinte al PSD Dâmbovița.

Fiecare dintre aceștia cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct, de informații ce nu sunt destinate publicității în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite”, a transmis atunci DNA.

Acuzațiile procurorilor

Parchetul Anticorupție l-a acuzat pe Adrian Chesnoiu că, între 9 februarie și 11 aprilie 2022, i-ar fi cerut unei persoane, membră în mai multe comisii de examinare, să ajute patru apropiați ai ministrului (Aurel Sandu, Mihai Corobea, Mihai Pârv și Cătălin Lăscaie) cu subiectele probei scrise la o serie de concursuri organizate de unele direcții județene.

Erau vizate patru funcții din respectivele direcții județene – consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective”, se arată în comunicatul inițial al DNA. Vicepreședintele PSD Dâmbovița, Cătălin Lăscaie, a fost respins la una dintre probe.

Procurorii mai arată că, la intervenția directă a ministrului în cazul unui candidat (Aurel Sandu), membrii comisiilor ar fi fost nevoiți să îl promoveze într-o funcție mai bună, deși nu obținuse un punctaj corespunzător.

Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, potrivit Parchetului Anticorupție.

Procurorii au pus sechestru pe suma de 50.995 de lei „pusă la dispoziție de către inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț”.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW