Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Adina Florea scapă de cercetarea disciplinară în cazul protocolului secret publicat de Darius Vâlcov

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 8 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Curtea de Apel București a respins solicitarea fostului procuror general al României, Augustin Lazăr, de a obliga Inspecția Judiciară să reia verificările în cazul Adinei Florea. Numele acesteia a fost implicat în scandalul legat de publicarea protocolului secret încheiat între SRI și Parchetul General. Inspectorii au clasat speța la începutul anului. 

,,Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. (…) Pronunţată (…) azi 08.11.2019”, se arată în decizia de respingere a solicitării lui Lazăr.

Decizia nu este definitivă, astfel că ultimul cuvânt îl vor avea judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Publicarea protocolului secret

Fostul consilier al premierului Dăncilă a publicat, pe pagina sa de Facebook, protocolul încheiat, în 2016, între Serviciul Român de Informații și Parchetul General. La momentul publicării, documentul era, încă, secret.

În spațiul public au apărut informații potrivit cărora Florea ar fi implicată în divulgarea protocolului. Inspecția Judiciară a făcut verificări în cazul său, dar le-a clasat. În cererea depusă în instanță, Lazăr, la vremea respectivă procuror general al României, a invocat mărturii ale unor persoane care, în timpul audierilor în dosarul penal deschis după publicare, ar fi menționat implicarea Adinei Florea. Ea a negat că ar avea vreo legătură.

Vâlcov, urmărit penal

Darius Vâlcov este anchetat de procurorii DIICOT pentru publicarea protocolului. El este cercetat pentru infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională.

„În fapt s-a reținut că, la data de 23 august 2018, inculpatul a publicat pe pagina personală a unei rețele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat Protocol privind organizarea cooperarii între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin potrivit legii. Postarea în cauză a inclus șase pagini din documentul mai sus menționat, (…), documentul fiind încadrat în clasa secrete de stat, nivel secret”, potrivit DIICOT.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW