Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ordinul de protecţie pentru victimele violenţei în familie poate fi stabilit până la 12 luni. Lege promulgată

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 19 iulie 2023 Etichete: , , , ,

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 19 iulie, Legea care prevede prelungirea ordinului de protecţie pentru victimele agresiunilor sau violenţei în familie, de la 6 luni la 12 luni. Dacă hotărârea judecătorească nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului, se arată în actul normativ. 

Până în prezent, durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabilea de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.

Încălcarea oricăreia măsurilor i dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei.

Proiectul a fost adoptat de Senat în 16 iunie, iar votul Camerei Deputaţilor a fost decizional.

Violența domestică, în creștere. Peste 5000 de ordine de protecție provizorii în cinci luni

Potrivit Poliției Române, violența domestică a crescut în primele cinci luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind emise mii de ordine de protecție.

În primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au emis 5.099 de ordine de protecție provizorii, 2.134 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. La nivel național, în primele cinci luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 5,9%, față de primele 5 luni ale anului 2022, de la 21.294 la 22.551 de fapte”,

Statisticile arată că infracțiunea „lovire sau alte violențe”  are cea mai mare pondere, 62% (13.808 fapte), urmată de ,,amenințarea” – 12% (2.650 de fapte), „abandonul de familie” – 10% (2.121 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție” – 7% (1.658 de fapte) și „nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului” – 4% (805 fapte), acestea, împreună, reprezentând 95% din total. În ceea ce privește nerespectarea ordinul de protecție, au fost sesizate 1.658 de infracțiuni, cu 34% mai multe față de perioada similară a anului 2022.

Ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei. Ordinul de protecție poate fi dispus și de Poliție, provizoriu, pe o perioadă de cinci zile.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW