Fermierii români, pregătiți să blocheze vămile. Ce reproșează Comisiei Europene
Fermierii organizează, vineri, 7 aprilie, proteste în mai multe judeţe din ţară şi în Capitală, nemulţumiţi că nu au găsit suficientă înțelegere la Comsia Europeană pentru a taxa vamal importul de cereale ucrainene. Producătorii agricoli susțin că acestea se vând sub prețul pieței și îi afectează masiv din punct de vedere financiar.
Fermierii din România sunt nemulțumiți deoarece „pierd teren” în fața produselor ucrainene, care nu mai sunt taxate vamal. În felul acesta, se vând mult mai ieftin în detrimentul produselor autohtone. Comisia Europeană a decis să prelungească măsurile de sprijin pentru Ucraina, implicit prin importuri netaxate vamal.
Recent, premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au cerut Comisiei Europene să reintroducă taxele pentru comerțul ucrainean, însă, până la acest moment nu au primit un răspuns faborabil.
Fermierii, pregătiți să blocheze vămile
„Această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, au transmis reprezentanții Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură.
Producătorii agricoli susțin că sunt gata să blocheze și vămile, dacă „vocea” lor nu s-a făcut auzită până acum. Comisia Europeană a transmis doar că pregătește noi fonduri pentru cei care activează în domeniul agricol.
Judeţele în care se vor organiza proteste sunt Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi Bucureşti.
Sursă foto: Președinția Ucrainei
Comentarii