Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministrul mediului: Dragajele la canalul Bîstroe nu au afectat biodiversitatea din Delta Dunării

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 9 martie 2023 Etichete: , , ,

Ministrul Mediului Tanczos Barna a declarat că nu a fost afectată biodiversitatea din Delta Dunării, în prezent, din cauza lucrărilor de dragare la canalul Bîstroe.

Oficialul a explicat că există un raport preliminar, în urma unor măsurători, pe 14 secţiuni transversale făcute strict pe braţul Chilia, pe o lungime de circa 100 km care arată nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări.

„În ultimele săptămâni, colegii mei de la Administraţia Naţională a Apelor Române şi de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu au stat degeaba şi au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută, începute acum două săptămâni, cu privire la debitul Dunării pe Chilia şi pe secţiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României şi unde am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor şi vecinilor noştri ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat faţă de debitele statistice din ultimii 10, 20 de ani în acea zonă. Confirmă, de asemenea, faptul că pe secţiunile, pe cele 14 secţiuni transversale nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări. Dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte, secţiuni transversale pe o lungime de aproape 100 km. Pentru a avea o concluzie generală, avem nevoie de acordul părţii ucrainene care a fost promis şi confirmat verbal, în această săptămână, la întâlnirea bilaterală de la Ministerul Transporturilor şi aşteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a a adâncimii şi de calculare a debitelor şi să putem trage concluziile finale. Efectele în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, a afirmat Tanczos Barna, întrebat la finalul şedinţei de Guvern dacă a fost afectată biodiversitatea în Delta Dunării, în urma dragărilor făcute.

Chestionat dacă ar putea România să ceară, procedural, despăgubiri, după finalizarea acestor verificări şi dacă analizează această posibilitate, ministrul Mediului a răspuns: „Nu am analizat această posibilitate, pentru că nu avem concluziile finale”.

„Avem nevoie de acordul scris al părţii ucrainene pentru a face măsurătorile, pentru a calcula debitele actuale şi să vedem dacă, într-adevăr, au fost modificări semnificative de adâncimi în zonele despre care vorbim şi după aceea vom analiza toate măsurile care se impun. Raportul preliminar spune acele detalii pe care le-am spus adineauri, priveşte 14 secţiuni transversale unde s-au făcut măsurătorile, detaliază un calcul al debitului care se bazează strict pe aceste măsurători de pe braţul Chilia. Se referă strict la zona unde există ape teritoriale româneşti şi nu se referă la canalul Bâstroe care este în integralitate pe teritoriu ucrainean”, a completat Tanczos Barna.

Întrebat care sunt paşii următori, din  discuţiile avute cu autorităţile ucrainene, ministrul Mediului a replicat: „Aşteptăm acordul lor scris cu privire la accesul celor trei nave pe Chilia şi pe Bâstroe. Deci măsurătorile cu cele trei nave se vor face pe întreaga lungime a canalului Bâstroe şi pe întreaga lungime a braţului Chilia”.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW