Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Moțiune împotriva ministrului Energiei. Popescu: Aleșii USR sabotează România la Bruxelles


Au fost împărțite replici aprinse la dezbaterea moțiunii simple depuse de USR împotriva ministrului Energiei, intitulată: „România fără energie. Românii plătesc factura pentru incompetenţa lui Virgil Popescu” de marți, 6 septembrie. USR l-a acuzat pe ministrul de resort pentru criza din Energie provocată de măsurile luate de acesta. În replică, Popescu a atacat formațiunea politică care a inițiat moțiunea, spunând că „subminează piața energetică românească”.

În timp ce la București USR mimează grija față de sectorul energetic românesc, la Strasbourg, săptămâna viitoare vor fi supuse la vot Directiva RED 3 regenerabile împreună cu două amendamente nefavorabile energiei hidro din România, iar cel mai activ susținător al acestora este Nicolae Ștefănuță. Am primit mesaje din partea reprezentanților în Parlamentul European al unei alte țări aliate, pentru a ne asigura că interesele meschine ale USR nu pun în pericol întreaga arhitectură energetică europeană. Deci, la Bruxelles aleșii pe listele USR sabotează pe față România!

Vă acuz de subminarea sectorului energetic românesc (…) totul trebuie să aibă o limită. Nu poți din dragoste pentru propria imagine să arunci în aer o țara întreagă (…) pentru asta vă judecă o țara întreagă. În numele siguranței energetice a României, vă rog să respingeți această moțiune, vă mulțumesc!”, a răspuns Virgil Popescu în plenul Camerei Deputaților.

Cum se poziționează PSD

Alfred Simionis, liderul de grup al PSD, a criticat motivele invocate de USR pentru inițierea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei, în contextul în care și formațiunea-politică inițiatoare s-a aflat la guvernare în mandatul lui Virgil Popescu.

„Am citit în textul moțiunii dumneavoastră o referire la cei trei ani în care Virgil Popescu a nenorocit energia din România. Bineînțeles că nu vă amintiți domnule Drulă (…) domnul Barna era vicepremier, deci a avizat fiecare distrugere a fiecărui obiectiv energetic important din România, și mai aveați 5-6 miniștri, care au fost de acord cu aceste chestiuni.

De asemenea, am auzit vorbindu-se foarte mult de Mintia. Sunt de acord că Virgil Popescu trebuie să facă mai mult, trebuie să vedem condițiile în care s-a vândut Mintia, să facem tot ce putem, dacă putem, să blocăm acea tranzacție.

Dar nu ne-ați spus nimic cei care ați depus această moțiune simplă de ce ați închis împreuna Mintia, pentru că USR era la Guvernare. N-ați spus nimic de abrogarea Ordonanței 114, condiția pe care ați pus-o guvernului Orban de liberalizarea a energiei pentru a intra și a susține guvernarea Orban”, a precizat social-democratul.

Astfel, concluzia PSD prezentată de Alfred Simonis este că social-democrații nu vor vota moțiunea împotriva ministrului Energiei.

„Nu sunt de acord că totul e perfect. Nu cred că faptul că am plafonat până la un nivel de 255 kWh pentru persoane fizice e suficient, trebuie să găsim metode și pentru persoane juridice, dar asta o facem propunând soluții viabile.

Pot să vă spun un lucru, votul pe care PSD îl va da mâine pe această moțiune nu este un vot pro sau împotriva lui Virgil Popescu. Este împotriva unui demers populist făcut de un partid care în afară de faptul că dezinformează populist că Popescu nu a realizat nimic cât a fost la guvernare, nu are legitimitatea de a vorbi în condițiile în care au fost principalii susținători ai liberalizării pieței”, a conchis Simionis.

PSD a anunțat în decursul zilei de marți, 6 septembrie, că nu va vota moțiunea împotriva lui Popescu, prin vocea senatorului Daniel Zamfir, deși social-democrații l-au criticat intens în ultima perioadă.

Context

Ministrul Energiei a prezentat în seara zilei de joi, 1 septembrie, principalele modificări aduse schemei de plafonare și compensare a prețurilor la energie. Între acestea se numără scăderea pragului maxim de consum până la care se poate face plafonarea prețului, motivată de Virgil Popescu și de prim-ministru ca o încercare a Guvernului de a „stimula populația să facă o economie” și de integrare a recomandării Comisiei Europene (CE) de reducere a consumului cu 15%.

Astfel, pragul maxim de consum până la care se poate face plafonarea prețului la energie a scăzut la 255 kWh, de la 300 kWh. 

Plafonul de consum pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar de energie electrică realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 rămâne de de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 255 kWh.

În ceea ce privește utilizatorii noncasnici (IMM-uri, firmele din industria alimentară, instituțiile publice), Guvernul va compensa din bugetul de stat doar 85% din consum la prețul de 1 leu/kWh.

Potrivit ministrului de resort, spitalele, fie publice, fie private, precum și școlile sau furnizorii de servicii sociale vor beneficia în continuare de plafonarea prețului la 1 leu/kWh indiferent de cantitatea consumată.

USR a criticat în repetate rânduri schema de compensare și plafonare a prețurilor la energie. Partidul condus de Cătălin Drulă susține, în schimb, reducerea TVA la energie de la 19% la 5% și acordarea de credite fiscale pentru companii ca să reducă 50% din facturile la energie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW