Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Care este strategia Ucrainei în războiul cu Rusia: Să creeze haos în rândul forțelor rusești

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 august 2022

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în cadrul forțelor rusești” prin lovirea liniilor de aprovizionare ale invadatorilor în adâncimea teritoriilor ocupate, potrivit unui consilier-cheie al președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy.

Mykhailo Podolyak a declarat pentru The Guardian că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”, similare loviturilor misterioase de marți asupra unui nod feroviar și a unei baze aeriene din Crimeea, precum și loviturii de săptămâna trecută asupra avioanelor de război rusești de pe aerodromul Saky din peninsulă.

Rusia a transmis că un incendiu a declanșat marți explozii la un depozit de muniții din districtul Dzhankoi din Crimeea – un incident care, potrivit lui Podolyak, a fost un memento că „Crimeea ocupată de ruși este despre explozii de depozite și risc ridicat de moarte pentru invadatori și hoți”.

Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru aceste atacuri. Acestea au determinat turiștii ruși să fugă panicați din Crimeea. Marți au existat cozi în fața gării din capitala regională, Simferopol.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că se ocupă de cazurile de sabotaj și că ia „măsurile necesare” pentru a preveni alte episoade similare.

Podolyak a subliniat că „strategia noastră este de a distruge logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiecte de infrastructură militară. Se creează un haos în cadrul propriilor forțe”.

Consilierul, adesea descris ca fiind a treia cea mai puternică figură a țării, a declarat că abordarea Kievului este contrară metodei folosite de Moscova, adică de a câștiga teritorii prin utilizarea artileriei.

„Așadar, Rusia a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă necesită cantități uriașe de forță de muncă, mulți oameni, și că trebuie doar să meargă într-o singură direcție”, a spus el. În schimb, „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Noi nu folosim tacticile din anii ’60 și ’70, din secolul trecut”.

Cu toate acestea, remarcile ar putea fi interpretate, de asemenea, ca o recunoaștere a faptului că Ucraina se străduiește să acumuleze cantitatea de oameni și de material militar necesară pentru a susține o contraofensivă completă în sudul țării, care necesită, de obicei, o superioritate de trei sau mai mulți soldați la unu.

În schimb, Ucraina a încercat să izoleze Kherson, singurul oraș deținut de Rusia pe malul vestic al râului Nipru, prin deteriorarea podurilor rutiere și feroviare cu ajutorul artileriei cu rachete recent furnizate de Occident, până în punctul în care Rusia nu mai poate să-și realimenteze eficient forțele.

Podolyak a cerut încă „50, 60, 80” de MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă) în plus față de arsenalul existent de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himars montate pe camion furnizate de SUA.

Ajutată de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident, Podolyak a adăugat că Ucraina speră să diminueze forța invadatorilor prin „lipsa de provizii și de muniție”, care „îi va face pe ruși să lupte ca în primele luni de război”.

În prima fază a conflictului, armată rusă a fost destul de dezorganizată și nu a reușit să captureze Kievul după ce forțele invadatoare s-au blocat într-o serie de ambuteiaje pe drumurile care duc în oraș, ceea ce le-a făcut vulnerabile în fața infanteriei ucrainene și a armelor antitanc.

Consilierul prezidențial a sugerat că atacul asupra bazei aeriene de săptămâna trecută ar fi putut fi opera partizanilor, dar a respins orice sugestie că ar fi putut fi un accident, așa cum sugerase Moscova imediat după atac.

El a semnalat, de asemenea, că Ucraina consideră podul Crimeii care leagă peninsula ocupată de continentul rusesc drept o țintă militară legitimă. „Este o construcție ilegală și principala poartă de acces pentru aprovizionarea armatei ruse din Crimeea. Astfel de obiective ar trebui distruse”, a spus el.

Deși Ucraina a refuzat să își asume public responsabilitatea pentru atacul asupra bazei aeriene Saky, a făcut-o în privat, iar incidentul a avut loc într-un moment în care o serie de obiective strategice rusești au fost lovite în spatele liniei de front.

Podolyak, care a făcut parte din delegația care a participat la negocierile de pace în primele faze ale conflictului, a mai declarat că nu există nicio perspectivă ca Rusia să negocieze serios până când nu va suferi o înfrângere pe câmpul de luptă. El a spus că unele țări europene – fără să le numească, însă – au „iluzia” că Kremlinul ar putea căuta să poarte discuții cu bună credință.

El a lăudat rolul Marii Britanii în sprijinirea Ucrainei până în prezent, care, în unele privințe, l-a depășit pe cel al SUA, și a spus că se așteaptă ca sprijinul puternic să continue și după ce Boris Johnson se va retrage din funcția de prim-ministru.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW