Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


780 de cazuri de variola maimuței au fost raportate până în prezent / Riscul sanitar la nivel mondial este unul moderat

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 iunie 2022

Un total de 780 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în ultimele trei săptămâni în 27 țări non-endemice, unde virusul nu este de obicei întâlnit, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, riscul sanitar la nivel mondial în legătură cu această boală este unul moderat, dar organismul global de sănătate a susținut că numărul ar putea fi unul subestimat, din cauza informaţiilor epidemiologice limitate.

Cele mai multe dintre aceste noi cazuri sunt în Europa și America de Nord, precum și în număr mic în Mexic, Argentina, Maroc și Emiratele Arabe Unite.

În Marea Britanie au fost semnalate cele mai multe cazuri de variola maimuței, 207, urmată de Spania cu 156, Portugalia cu 138, Canada cu 58 și Germania cu 57. În Argentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite a fost semnalat câte un caz. 

Confirmarea variolei maimuței la persoane care nu au călătorit într-o zonă endemică, unde virusul este de obicei întâlnit, ca Africa Centrală și de Vest, este atipică și chiar și un singur caz de variola maimuței într-o țară non-endemică este considerat un focar. Astfel, chiar dacă riscul actual pentru populație „rămâne scăzut”, țările în care virusul nu se găsește în mod normal trebuie să supravegheze evoluția cazurilor și să rămână vigiliente, a mai transmis OMS. 

Totodată, nu au fost încă raportate decese în țările non-endemice.

Cele mai multe cazuri au fost descoperite prin intermediul serviciilor de sănătate sexuală și au implicat în principal, dar nu exclusiv, bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați. 

Infecția este de obicei ușoară, dar aceasta este prima dată când se răspândește pe scară largă în afara Africii Centrale și de Vest. 

Majoritatea cazurilor de virus dispar de la sine în câteva săptămâni. Simptomele includ febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri musculare, precum și o erupție cutanată care trece prin diferite stadii.

Variola maimuței poate fi uneori mai severă, fiind raportate decese în Africa de Vest în trecut. 

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW