Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


337 de zile de război în Ucraina / Un nou val de atacuri aeriene lansat de Federația Rusă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 ianuarie 2023

Administrația militară a Capitalei ucrainene a transmis că aproximativ 15 UAV-uri inamice au fost doborâte în spațiul aerian al Kievului peste noapte. Armata ucraineană spune că forțele ruse au încercat lansarea unui atac masiv cu drone la primele ore ale dimineții de joi, 26 ianuarie. Un purtător de cuvânt al forțele aeriene a declarat că sunt așteptate peste 30 de rachete, care au fost deja lansate în mai multe zone. El a adăugat că aproximativ șase avioane Tu-95 au decolat în dimineața zilei de joi și au lansat rachete. Se împlinesc 337 de zilei de când Federația Rusă a invadat Ucraina. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 337 a războiului din Ucraina:

20:50 – Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat joi că a arestat un locotenent-colonel din rândurile sale pe care îl acuză de înaltă trădare şi a publicat o fotografie cu pachete de bani care ar fi fost găsite la domiciliul său. După ce zilele acestea preşedintele Zelenski şi guvernul său au procedat la o serie de demiteri ale unor oficiali, încercând să convingă Occidentul că se fac eforturi anticorupţie, serviciile de informaţii ale ţării au nevoie, la rândul lor, de „curăţenie”, după cum arată un fost director-adjunct al SBU, generalul-maior Viktor Iahun.

DETALII AICI

18:55 – Cel puțin 11 persoane au fost ucise și alte 11 rănite într-un nou val de atacuri cu rachetă lansate de Federația Rusă asupra Ucrainei, la o zi după ce Germania și SUA au anunțat că vor trimite țării afectate de invazia rusă tancuri Leopard II, respectiv Abrams, notează The Guardian.

18:50 – Compania de mercenari Wagner a fost declarată drept „organizație criminală transnațională” de către Statele Unite ale Americii, relatează Reuters.

18:48 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, ia în calcul să viziteze Europa pe parcursul lunii februarie, într-un demers prin care liderul de la Washington și-ar dori să marcheze împlinirea unui an de invazie rusă în Ucraina și să atragă atenția asupra modului în care trupele ucrainene au rezistat pe parcursul războiului, relatează NBC News.

DETALII AICI

17:18 – Guvernul a decis joi, 26 ianuarie, deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ, România-Diakivţi, Ucraina, a anunţat purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru.

DETALII AICI

16:48 – Capitala Ucrainei și regiunea mai largă Kiev au revenit la programul anterior de întreruperi de curent, au declarat administrația orașului și compania de energie DTEK pe Telegram, potrivit CNN.

Amintim că Rusia a vizat în mod regulat infrastructura energetică a Ucrainei, iar țara a fost nevoită să elaboreze un program limitat de alimentare cu energie. În cazul unei lovituri cu rachete, autoritățile trec adesea de la o întrerupere programată a curentului la o întrerupere de urgență.

16:21 – Curentul a fost întrerupt în Kiev, Odesa și Vinnytsia, după ce rachetele rusești au vizat instalații energetice joi, a declarat ministrul Energiei, Herman Halușcenko, conform CNN.

15:54 – Ministrul francez al Afacerilor Externe, Catherina Colonna se află în Odessa, unde ar urma să se întâlnească cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, discuție care se va axa pe teme legate de ajutorul militar și umanitar acordat de Franța Ucrainei.

Șefa diplomației de la Paris va călători, ulterior, în Republica Moldova, unde se va întâlni cu Maia Sandu și cu omologul Nicu Popescu.

Vineri, Colonna și șeful diplomației olandeze Wopke Hoekstra vor veni în România, unde vor vizita Centrul de Instruire „Getica” de la Cincu și vor sta de vorbă cu militarii francezi și olandezi prezenți în România.

DETALII, AICI.

15:23 – Aproximativ 20 de rachete rusești au fost doborâte în Kiev în atacul din dimineața zilei de joi, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare a orașului. Un bărbat în vârstă de 55 de ani a murit și alți doi au fost răniți, potrivit CNN.

14:03 – Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 47 dintre cele 55 de rachete lansate de armata rusă în Ucraina, notează The Guardian.

12:30 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul războiului din țara vecină, conform părții ucrainene:

12:09 – Germania urmează să finanţeze achiziţionarea de către Ucraina a unor terminale Starlink, în valoare de 20 de milioane de euro (21,8 milioane de dolari), a anunţat ministrul ucrainean al Transformării Digitale, Mihailo Fedorov, conform CNN.

11:25 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că Moscova consideră că trimiterea de tancuri în Ucraina este o implicare directă a Occidentului în conflict.

„Există afirmații constante din capitalele europene și de la Washington că trimiterea în Ucraina a diferitelor sisteme de armament, inclusiv a tancurilor, nu înseamnă în niciun caz implicarea acestor țări sau a NATO în ostilitățile care au loc în Ucraina. Nu suntem categoric de acord. La Moscova, tot ceea ce fac atât alianța, cât și capitalele pe care le-am menționat este perceput ca implicare directă în conflict”, a spus Peskov, citat de The Guardian.

10:24 – Autoritatea orașului Kiev a raportat că 15 rachete de croazieră care se îndreptau în direcția capitalei Ucrainei au fost doborâte de apărarea antiaeriană, notează The Guardian.

Totodată, locuitorii din Odesa raportează că le-a fost oprită alimentarea cu apă.

09:40 – Sirenele de raid aerian răsună în toată țară, potrivit consilierului din Ministerul de Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în adăposturi.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW