Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Metrorex a obținut autorizația pentru Magistrala 6 Băneasa – Aeroportul Henri Coandă

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 august 2024

Metrorex a anunțat vineri obținerea autorizației de construire pentru Magistrala 6 de metrou, secțiunea Băneasa – Aeroportul Henri Coandă.

Lucrările vor fi realizate de Asocierea Gülermak – Somet SA, în baza contractului de proiectare și execuție încheiat de Metrorex în mai 2023. Valoarea înțelegerii este de 1,27 miliarde lei, fără TVA, iar sursele de finanțare sunt asigurate de la bugetul de stat și un împrumut acordat de Agenția Japoneză de Cooperare Internațională (JICA).

Durata contractului este de 4 ani, adică până în anul 2027. Tot atunci Metrorex speră să și inaugureze Magistrala 6, însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie să finalizeze cât mai rapid licitațiile pentru lucrări la finisaje, sistemele de siguranță și automatizare, respectiv 12 trenuri de metrou.

În acest moment, spun reprezentanții Metrorex, Asocierea Gülermak – Somet SA elaborează proiectul tehnic de execuție necesar pentru emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Întins pe 7,6 km segmentul de nord include stațiile Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu și Aeroport Otopeni. Acest traseu va include, de asemenea, șase segmente de interstații: Tokyo – Washington, Washington – Paris, Paris – Bruxelles, Bruxelles – Otopeni, Otopeni – Ion I.C. Brătianu, și Ion I.C. Brătianu – Aeroport Otopeni.

„Această conexiune nouă și rapidă se adresează tuturor locuitorilor Capitalei, oamenilor de afaceri, navetiștilor, turiștilor și va asigura îmbunătățirea oportunităților privind activitatea și călătoriile, mediul și calitatea vieții. Noua linie de metrou va deservi o zonă cu un potențial ridicat de cerere pentru transport rapid, sigur și eficient. De asemenea, siguranța în trafic se va îmbunătăți semnificativ”, a transmis Metrorex.

Au început lucrările pe prima secțiune

Mult mai importantă este însă secțiunea de sud a Magistralei M6, cu o lungime de 6,6 km, cea care va face legătura între 1 Mai și Băneasa. Contractul pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv a fost încheiat, în martie 2022, tot cu o firmă din Tucia, Alsim Alarko, iar termenul de realizare este de 4 ani.

În prezent, firma turcă lucrează au început lucrările în mai multe puncte de pe traseu, dar încă este departe de punerea în funcțiune a TBM-urilor pentru forarea celor două galerii.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW