Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


170 000 de elevi încep, luni, Evaluarea Națională / Avocatul Poporului, împotriva organizării unei a doua sesiuni pentru cei care au temperatură în ziua examenului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 12 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Anul acesta Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor fi susținute de elevi în condiții speciale. Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii stabilește că elevii care au o temperatură corporală ce depășește 37,3 grade Celsius în ziua examenelor naționale vor participa la o a doua sesiune special organizată, decizie criticată aspru de Avocatul Poporului și catalogată ca fiind discriminatorie de către CNCD.   

Ministerul Educației a anunțat că 170.000 de absolvenți ai claselor a VIII-a vor participa la Evaluarea Națională din sesiunea 2-27 iunie 2020.

În total, la această sesiune s-au înscris 172.482 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 16.004 în municipiul București.

Examenul începe luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 iunie, se va susține proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, 10.294 de absolvenți vor susține proba la Limba și literatura maternă.

Rezultatele examenelor vor fi comunicate marți, 22 iunie, până la ora 14:00, rezultatele finale urmând să fie afișate sâmbătă, 27 iunie.

Când vor fi examinați elevii aflați în izolare

Elevii aflați în izolare/confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie.

La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați/internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

Triaj epidemiologic înainte de examen

Înainte de a intra în centrul de examen,  cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊ În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;
 • Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;
 • Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Reguli speciale pentru examenul susținut în epidemie

 • se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide;
 • intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat;
 • se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;
 • În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de 2 m unul față de celălalt.

CNCD: Interzicerea accesului elevilor cu febră la examene este discriminare indirectă

Conform Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), organizarea unei a doua sesiuni speciale pentru elevii care au temperatură în ziua examenului reprezintă o „discriminare indirectă”. Mai multe detalii AICI.

Avocatul Poporului: Elevii care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal să fie puși în altă încăpere

Avocatul Poporului a propus ca elevii care prezintă temperatură ar putea fi repartizați într-o sală specială, astfel încât să nu rateze examenul.

Până la momentul publicării acestui articol, Ministerul Educației nu a dat un punct de vedere oficial referitor la recomandările propuse de Avocatul Poporului.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/170-000-de-elevi-din-clasa-a-viii-a-incep-luni-evaluarea-nationala-avocatul-poporului-impotriva-organizarii-unei-a-doua-sesiuni-pentru-elevii-care-au-temperatura-in-ziua-examenului/ […]

 • … [Trackback]

  […] Information to that Topic: mainnews.ro/170-000-de-elevi-din-clasa-a-viii-a-incep-luni-evaluarea-nationala-avocatul-poporului-impotriva-organizarii-unei-a-doua-sesiuni-pentru-elevii-care-au-temperatura-in-ziua-examenului/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/170-000-de-elevi-din-clasa-a-viii-a-incep-luni-evaluarea-nationala-avocatul-poporului-impotriva-organizarii-unei-a-doua-sesiuni-pentru-elevii-care-au-temperatura-in-ziua-examenului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *